måndag, juli 25, 2011

Framtiden stavas Öppenhet!

Vi har sett en attack på demokrati - en attack på öppenheten i samhället. När jag hörde om attacken i regeringskvarteren tänkte jag som många att det var en terroristattack från någon islamistisk grupp. Först upplevde jag det inte som någon överraskning med tanke på Norges delaktighet i Nato och i insatser runtom i världen - och därtill med hänsyn till de terroristattackar vi skådat runtom i världen och även i Stockholm.
Självklart kändes det tungt, men vad som slog mig var tanken av att vi måste försöka uppnå en öppnare och mer rättvis värld. En värld där vi alla kan respektera varandra. En värld där vi kan enas kring gemensamma spelregler inom vilka vi kan leva utefter egen övertygelse - och respektera de olika fredliga vägar som finns att välja.

02.00 i lördags ringde väckaren och jag begav mig till jobbet. Först under min frukostrast förstod jag vad som hänt i Norge - och att terroristattacken inte kom från någon islamistisk grupp utan en nationalistisk dåre.

Olika motiv, men delvis samma problematik vad gäller hur vi ska motverka framtida dåd mot civilbefolkning och demokrati. Ökat informationsflöde, det internationella resandet och EU har gjort oss mindre påverkade av nationsgränser i vardagen - dock finns det fortfarande hinder. Det finns fortfarande människor som påverkas av krigsföring, av fattigdom och av svält. Det finns fortfarande individer som inte tillåts utbilda sig, resa fritt eller vara öppna med sina sexuella läggningar.
Detta är en problematik som vi måste jobba med såväl inom Sverige och EU som vidare internationellt! Ur mitt perspektiv finns det vissa punkter där vi måste arbeta konsensuellt för förbättringar.
  1. Integration.
  2. Öppna gränser.
  3. Ökad ekonomisk jämlikhet.
  • Bättre integration.
För mig handlar detta om att förbättra vägen för invandrade in i det svenska samhället. Vi måste utveckla utbildningen och de möjligheter till detta som ges. Detta för att kunna optimera möjligheterna att förstå varandra i samhället och ta vara på de kunskaper och intressen som finns. Vi måste försöka hitta vägar för invandrade att snabbt komma in på arbetsmarknaden, och öka möjligheterna för de som ännu inte behärskar svenska att arbeta kring de områden inom vilka de kan tänkas vara utbildade. Vi måste försöka ge de individer som kommer till Sverige möjligheten att hitta sig själva i ett nytt land såsom Sverige är för dessa, möjligheten att utveckla sig själva och knyta kontakter till andra individer i samhället.
  • Öppna gränser.
Vi måste arbeta för en värld där födelseland eller etnicitet inte spelar någon roll för var denna kan tänkas vilja leva och verka - EU är ett steg på vägen. Bistånd och att arbeta för bättre villkor utomlands likaså. Dessa är institutioner och medel som vi måste ta vara på och utnyttja maximalt för att skapa en öppnare värld med ökad förståelse. Vi måste arbeta för ökad möjlighet för flyktingar att komma till Sverige och mötas av ett samhälle där vi snabbt kan erbjuda utbildning och integrera dessa i ett europeiskt samhälle. På så sätt bidrar vi också till en minskande vi och dem-känsla som annars kan uppfattas i världen, och ökar samtidigt möjligheterna för de som kommer till Sverige att röra sig fritt i världen.
  • Ökad ekonomisk jämlikhet.
Vi måste se vårat ansvar som ekonomiskt privilegierade! För ökad jämlikhet inom Sverige krävs en välfungerande skola, bra och likvärdig sjukvård åt alla, samt medel för att hjälpa de utsatta i samhället att ta vara på sin potential. Vidare måste vi arbeta i Europa - med insatser, såväl ekonomiska som vetenskapliga och humanitära. Det finns väldigt många utsatta i bl.a. de gamla öststaterna som har långt ifrån en human tillvaro. I detta arbete är självklart EU den kanske viktigaste instutionen. Arbetet för hur vi ska arbeta för ökad öppenhet internationellt är delvis lika som inom Europa - vi måste se det ekonomiska ansvar som västvärlden har. Vi måste bidra med kunskap och humanitär hjälp. Vi måste se till att kunna erbjuda ett hem för de som drabbas av krig eller inte kan leva fritt i sina nuvarande hemländer - flyktingar - detta gör vi genom den förbättrade integration som jag skrev om under den första punkten.

Genom ökad ekonomisk jämlikhet, och förbättrade förutsättningar för alla att välja den väg de önskar gå tror jag att vi motverkar konflikter såväl nationellt som internationellt - konflikter som baseras på såväl ekonomiska orättvisor som olikheter i hur vi lever våra liv!


Om vi arbetar för att förbättra ovanstående punkter - och fortsätter sprida budskapet om en öppen värld - öppenhet - så kan vi också visa de krafter som ligger bakom terrorismen som drabbat Oslo att framtiden är en tid för öppenhet och möjligheter istället för konservatism och trångsynthet.

Vi får inte blunda för den kunskap som historien ger oss!

Framtiden erbjuder möjligheter - vi måste förvalta dessa möjligheter och ta vara på den kunskap världen kan ge oss. I framtiden ska vi alla kunna dela på samma jord och resa runt denna så många gånger vi önskar. KOMMUNIKATION kära medmänniskor. Kommunicera det budskap ni tror på, så kan vi övertyga varandra om det vi tror på.

-----

Tomas Selin

Etiketter: , , , ,

1 Comments:

Blogger Elizabeth said...

Vad klok du är Tomas! Jag är stolt över att känna dig!

8:52 em  

Skicka en kommentar

<< Home